Οι Αόρατες Πόλεις


Αναζητώντας εννοιολογική συγγένεια του χώρου της παράστασης και του δραματουργικού κόσμου του κειμένου και με αφετηρία το στοιχείο της Ανατολής, που τόσο έντονα διέπει την ιστορική περίοδο που αντιστοιχεί στα ταξίδια του Μάρκο Πόλο, η Εταιρεία Θεάτρου UtopiArt παρουσιάζει την παράσταση «Οι Αόρατες Πόλεις» στο Μουσείο Μπενάκη – Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «Οι Αόρατες Πόλεις»

Η παράσταση «Οι Αόρατες Πόλεις» βασίζεται στις «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδόσεις Καστανιώτη) και τα «Ταξίδια» του Μάρκο Πόλο (μετάφραση Θάνος Σακκέτας, εκδόσεις Στοχαστής).

Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τιμπλαλέξη

Πρωταγωνιστεί η Εύα Κουκούτση

Φωτιστικός σχεδιασμός: Έλενα Μαργαριτίδη

Ο Στέλιος Κρασανάκης ακούγεται ως Κουμπλάι Χαν

 

Σημείωμα της Σκηνοθέτη

Κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, την εποχή που ανέτειλαν οι περισσότερες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ο Ενετός έμπορος Μάρκο Πόλο βρίσκεται στην Ασία και καταλήγει να υπηρετεί τον αυτοκράτορα των Ταρτάρων Κουμπλάι Χαν για 17 ολόκληρα χρόνια. Ως «ανιχνευτής» της αχανούς αυτοκρατορίας του Μεγάλου Χαν, καλείται συνεχώς να του διηγείται ιστορίες από τις πόλεις που επισκέπτεται στις τέσσερεις γωνιές τις Ασίας.

Η μεταφορά στο έτος 2007 μ.Χ. θέλει την ψυχή του Μάρκο Πόλο μυστηριώδη ταξιδιώτισσα παγιδευμένη από καιρό σ’ έναν κόσμο ατέρμονης αφήγησης. Εξακολουθεί να διηγείται τις ίδιες ιστορίες, οι οποίες όμως έχουν πλέον αποτινάξει  οτιδήποτε περιττό. Το πέρασμα του χρόνου έχει αναπόφευκτα εγγράψει στο σώμα της αφήγησης επιμύθια. Καθώς οι αφηγήσεις πλέον χαρτογραφούν μηχανισμούς λειτουργίας της ανθρώπινης φύσης οι πόλεις εξαϋλώνονται, γίνονται «αόρατες». Το απόσταγμα των συλλογικών εμπειριών της ανθρωπότητας συμπυκνώνεται για να χωρέσει στο τίποτα. Και «…ακούμε τις αόρατες αιτίες για τις οποίες οι πόλεις ζούσαν, και για τις οποίες ίσως, μετά το θάνατό τους, θα ξαναζήσουν».

Πρόκειται για ένα θεατρικό ταξίδι στις πόλεις του ονείρου με σύγχρονη φόρμα (αυτοσχεδιασμός, μουσική, χορός).

Έλενα ΤιμπλαλέξηΗ παράσταση «Οι Αόρατες Πόλεις» πρωτοπαρουσιάστηκε στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο σε παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου ’07 τον περασμένο Αύγουστο.

 

 

Επίσημος Χορηγός:
Χορηγός Επικοινωνίας:
Με την ευγενική υποστήριξη:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΑΝ/ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ